Wat is chiptuning?

Chiptuning betekent het optimaliseren van het motormanagement van personenwagens. Tegenwoordig zijn auto’s voorzien van een computer, ook wel regelapparaat genoemd: het brein achter de motor. Dit deel van de auto zorgt voor onder andere de koppelbegrenzing, de turbodruk en het ontstekingsmoment. In de computers zitten waardes, parameters met een moeilijk woord, die betrekking hebben op de regeling. Door de software van de wagen aan te passen kan bij een turbomotor maar liefst 20 tot 40% vermogenswinst behaald worden. Bij motoren zonder turbo, atmosferische motoren, ligt het vermogensrendement tussen de 6 en 8%.

Het doel van chiptuning is om de motor krachtiger, sneller, zuiniger en soepeler te doen laten lopen.

Wat zijn de voordelen?

  • Vermogenswinst;

  • Merkbare koppeltoename;

  • Zuiniger verbruik;

  • Verhoging van de topsnelheid;

  • Optimalisatie van de motor zonder gevaar.

Waarom laat de fabrikant zoveel marge over?

Dit is omdat de fabrikant auto’s maakt voor verschillende landen. Aangezien bepaalde landen bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden hebben of slechte kwaliteit brandstoffen bezitten, houdt de producent altijd een ruime marge aan.

Ook hebben fabrikanten strenge regels in verband met milieuwetgeving waar ze zich aan moeten houden, hierdoor worden veel auto’s softwarematig dichtgeknepen om daar aan te voldoen. Bij een stage 1 tuning hoeft u zich geen zorgen te maken in verband met de keuring.

Onze adviezen

Om zo optimaal mogelijk te genieten van uw auto en schade zo veel mogelijk te beperken, heeft ons team een aantal adviezen voor u opgesteld.

Een tuning is zonder gevaar, toch raden wij u aan om de motor geleidelijk warm te rijden en na een lange rit de motor goed te laten afkoelen.

Stel het onderhoudt ook niet uit, frisse olie behoudt een langere levensduur van de motor.

2 auto's op de straat

Chiptuning

Bereken uw resultaten
met onze chiptuningconfigurator